Fortsätt till huvudinnehåll

Ny bok - Grogrund

Efter att ha utforskat barnets perspektiv i lyrikdebuten Modernismens spädbarn (Nära förlag 2015) fokuserar Marit Olanders i Grogrund på det uppväxande barnets omvandling till vuxen och förälder. Hon skildrar föräldraskapet som en brytning med de egna föräldrarna och relationen med barnet som en grogrund för kärlek.



I Grogrund finns dikter om sönderfall, om att vara den ofrivilligt duktiga skolflickan medan minorna i kärnfamiljen riskerar brisera. Här finns dikter om att föda barn och amma, om klimakterium och mammografi. Här finns patriarkatets ofrånkomliga närvaro, mansplaining och samtycke. Här finns dikter om ickefungerande föräldrakontakt, om att ta hand om åldrande föräldrar men aldrig räcka till.

Här finns dikter om att finna en omstart och om strävan att ge sina barn en mer harmonisk uppväxt än den man själv hade, i strid med samhälleliga och patriarkala normer. Det är dikter om att hitta sin power och ge den vidare till andra.

Grogrund kan uppfattas som självbiografisk men är fiktion. Till form och innehåll påminner Grogrund om The princess saves herself in this one av Amanda Lovelace (Andrews McMeel Publishing 2017) men går djupare och behandlar en mycket längre tidsperiod i diktjagets liv. 

Om författaren





Marit Olanders är född 1966 och bor på Söderslätt i sydligaste Skåne. Hon är fast medarbetare i tidskriften Det grymma svärdet (Lystring). Tidigare har hon skrivit faktaboken Amning i vardagen (Karneval förlag 2013) och diktsamlingen Modernismens spädbarn (Nära förlag 2015). I den sistnämnda finns den kontroversiella dikten Femminutersmetoden som har fått ett enormt genomslag och blir viral med jämna mellanrum. På Marit Olanders diktblogg Grogrund/Modernismens spädbarn har den till dags dato fått närmare 60.000 besök.
Marit Olanders har också gjort skriften Sugen på livet som har sålts i hundratusentals exemplar och översatts till nio språk.




Sagt om Grogrund 

”Man förstår, blir förbannad, gläds och får ny energi. Yes!!”

”Tack Marit Olanders! Jag som aldrig läst poesi älskar detta. Dina ord skapar resonans i mig. Ja, nu är vår tid. Fortsätt ge oss en röst på papper!”

”Boken har kommit! Smygläser mellan annat världsligt. Tar in dina ord. Förbaskat träffande, gripande och bra.”

”Jeg er i stor beundring av ditt forfatterskap.”

”Jag tänker att du (både i Modernismens.. och i den här) har förmågan att lyfta det personliga till en politisk nivå, som jag verkligen uppskattar.”

 Köp Grogrund



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

FEMMINUTERSMETODEN

Det är kväll - jag känner det. Allt är som det ska. Mjuka händer håller mig ljummet vatten omsluter mig. Pappas leende däruppe. Allt är som det ska. Jag torkas, kläs på. Mamma håller mig ömt, Lägger mig vid sitt bröst, Mina läppar möter hennes mjuka hud varm söt mjölk fyller min mun, min mage. Allt är som det ska. Ammandet gör mig dåsig jag glider in i sömn Då händer något. Ett salt finger i min mungipa Skiljer mig från bröstet Jag gapar över luft Lyfts och sänks ner På platt, dött tyg. Jag är ren. Jag är mätt. Jag är klarvaken. Jag är ensam. Allt är tyst. Allt är mörkt Allt är fel, fel, fel. Så jag ropar på dem: Jag är i fara! Rädda mig! Inget händer. Som spöken kretsar oron runt mig. Slukar mig hel. Allt jag kan göra Är att om och om igen ropa så högt jag kan: JAG ÄR I LIVSFARA! RÄDDA MIG! JAG DÖR! Om och om igen för att inte dö. Korta stunder hör jag mammas röst L

Illustreradeliv - vår webshop för prints och böcker

Nu öppnar vi webshopen Illustreradeliv . Där kan man köpa prints av Patrik Johanssons andlöst vackra konstverk, inte minst illustrationerna till boken Brinna i svart, som släpps i dagarna. De flesta bilderna finns i olika storlek, och en del i olika färgsättningar. I webshopen finns också Marit Olanders diktsamlingar Modernismens spädbarn och Grogrund . Välkommen in!

Den tysta revolutionen

 Recension Sidsel Pape (red.) Ammerevolusjonen 1968-1975 Oslo: Fagbokforlaget, 2022 Det skedde en revolution i Norden för ungefär 50 år sedan som kallades den tysta revolutionen.   Den ändrade spädbarnens tillvaro i grunden, och även deras mödrars. Före revolutionen var mödrar och barn slavar i en patriarkal och barnfientlig regim, fysiskt åtskilda i olika rum så snart navelsträngen hade klippts. På BB-avdelningarna satt kvinnorna, gråtiga av baby blues med smärtande, svullna och sprängfyllda bröst, och i barnsalarna låg deras barn och skrek av hunger och ensamhet. Regler, renlighet och rutiner präglade sjukhusen. Var fjärde timme rullades barnen in till mödrarna och då skulle det ammas, vare sig barnen skrek till den grad att de inte kunde greppa bröstvårtan eftersom de höll tungan pressad mot gommen, eller sov så djupt att de inte gick att väcka. Allt skedde i vetenskapens namn och kvinnorna fick stränga order om att fortsätta amma på regelbundna klockslag efter hemgång för annars sk